Bezár

A www.alvascentrum.hu alvás témájú egészségügyi információs portál.Alvásvizsgálatok, alvásközpontok, alvást elősegítő termékek, terápiák.

Médiaajánlat Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát

Szerkesztők:
dr. Terray-Horváth Attila
Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát
Geiger Andrea
Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát
Amennyiben weblapunkkal kapcsolatos észrevételük van, kérjük írják meg nekünk.

Impresszum, médiaajánlat

Hírlevél

Fényplusz
> Régebbiek..


Alvási apnoe szindróma a szakértő szemével PDF Nyomtatás Email
 

 Az alvási apnoe szindróma, a leggyakoribb ún. alvás-ébrenlét zavar, alvásfüggő légzészavar. A betegség hátterében lévő garatelzáródás (garat= orr, száj, gége mögötti tér, melyeket rugalmas izmok határolnak) kizárólag alvás, illetve szendergés közben alakul ki.

 

 

Apnoe= légzéskimaradás 

Bárkivel előfordulhat, hogy alvás közben a nyelve egy-két másodpercre hátracsúszik és felhorkant. Ez önmagában még nem betegség. Ha azonban óránként 5-10 alkalomnál többször észleljük a legalább 10 másodpercig tartó légzéskimaradásokat már betegségről beszélhetünk. Ha a levegőáramlás 10 % alá esik apnoéról, ha a 20 % fölött, de 50 % alatt marad akkor hypopnoéról beszélünk. A kettő összegének óránként átlaga adja az ún. apnoe/hypopnoe indexet amely alapján a betegség súlyossága meghatározható.

 Alvás töredezettség

Az alvási apnoe szindrómában kialakuló légzéskimaradások végét, egy jellemző jelenség az ún. horkantás jelzi, ilyenkor az alvó ember összetapadt garatizmai hirtelen megnyílnak és nagy mennyiségű levegő áramlik a légutakba. A fulladásoknak minden esetben az idegrendszer vet véget, köszönhetően egy ún. arousal (ébresztési) mechanizmusnak, ilyenkor agyunk néhány másodpercre otthagyja az alvást a levegővételért. Ez az ébresztő mechanizmus már csecsemőkorban kialakul (hiányában jön létre a bölcsőhalál). Egyes központi idegrendszert ért károsodások, mint a stroke, vagy súlyos fokú szívbetegségek következtében felnőtt korban is előfordul, amit centrális apnoe szindrómának nevezünk, de megjelenhet kevert formában súlyos fokú alvási apnoe szindrómákban is.  A biztonságot jelentő ébresztő mechanizmusnak azonban súlyosa megfizetjük az árát a másnapi, illetve a fokozatosan felgyülemlő alvás adóságban.


A betegség jellemző tünetei:

Alvásra jellemző tünetek (alvó partner észleli): 

Hangos, minden testhelyzetben jelentkező horkolás
Gyakori horkantás, megfigyelt légzéskimaradások
Nyugtalan alvás
Nyaki, mellkasi izzadás
Éjszakai gyakori vizelés

Nappali tünetek: 

Reggeli szájszárazság
Kialvatlanság
Napközbeni fokozott aluszékonyság
Koncentráció-, figyelemzavar
Rövidtávú memória zava
Ingerlékenység

Betegség következményei lehetnek (ill, azok kialakulását elősegíthetik) :

Magasvérnyomás (leggyakoribb oka).
Szívinfarktus.
Agyi infarktus.
Szellemi hanyatlás (idő előtti).
Elhízás.
Cukorbetegség 

Milyen életkorban fordul elő? 

A betegség minden életkorban kialakulhat. A gyermekkori apnoe hátterében rendszerint orvosolható gégészeti ok áll. Fiatal felnőtt korban arckoponya rendellenesség, amelyek közül a leggyakoribb és legenyhébb az ún. mélyharapás emelendő ki, amikor a hátrébb helyezett harapás miatt a nyelv a garatba csúszik alvás alatt. Minden életkorban gyakori okozója és kiváltó tényezője a betegségnek az elhízás, a száj-, garatizmok elzsírosodása ugyanis hajlamosít a felsőlégúti elzáródásra. Középkorban a férfiak esetében gyakoribb az előfordulás (10:1), amely a hölgyeknél bekövetkező változókor környékén megváltozik, az arány 4:1-re csökken.  

Mik hajlamosítanak? 

Elhízás
Dohányzás
Felsőlégúti allergia
Családban gyakori horkolás (öröklödhet a hajlam)
Nagy méretű nyelv
Mélyharapás
Változó kor
Férfi nem
Öregedés 

Mikor forduljunk orvoshoz? 

Ha minden testhelyzetben jelentkező, hangos, egyenetlen horkolás és, vagy napközbeni aluszékonyság áll fenn. A vérnyomás az ébredést követően, vagy éjszaka magas.


Hogyan lehet kivizsgálni? 

A betegség gyanúja a jellemző tünetek ismeretében felmerülhet, amelyet tovább erősíthet a 24 órás vérnyomásmérés vizsgálati eredménye (alvás alatti magas vérnyomás), esetleg a véroxigénszint és pulzus mérésére alkalmas pulzoximetria.

Diagnózis, azonban kizárólag alváslaboratóriumban történhet, alvásdiagnosztikai vizsgálat (műszeres) alapján. 

Akkreditált alváslaboratóriumok listája ITT!


Kezelési módok

A terápiát, az alvásdiagnosztikai vizsgálat alapján a betegség súlyossági foka, a beteg tünetei és a beteg belgyógyászati statusa alapján, alvás medicinában jártas szakember határozza meg. 

Enyhébb esetben ajánlott: 

Életmód váltás:

1. testsúlycsökkentés
2. dohányzás elhagyása
 
Igazolt fül-orr-gégészeti ok setén, nem súlyos alvási apnoe betegségben, bizonyos műtétekre sor kerülhet: 

1. orrsövény műtét
2. lézeres garatplasztika
3. rádiófrekvenciás horkolás sebészet 

Gyógyszeres terápia: 

1. garatfesztő izmokra ható szer beállítása
2. napközbeni aluszékonyság gyógyszeres kezelése 

Gyógyszernek nem minősülő termékek: 

1. orrlégzést javító orrspray
2. lágyszájpad feszességét elősegítő száj spray
3. orrlégzést könnyítő orrtapasz 

Gyógyászati segédeszközök: 

1. harapást korrigáló szájprotézis
2. CPAP terápiás (folyamatos pozitív nyomású légzéstámogatás).

Súlyos alvási apnoe szindrómában alkalmazott terápia

A súlyos fokú, óránként legalább 30 alkalommal bekövetkező légzéskimaradással együtt járó alvási apnoe betegség esetén egy, a garat, alvás alatti tágasságát biztosító légzést támogató eszköz beállítására van szükség. A terápia lényege, hogy egy kis méretű orrmaszkon keresztül minimális túlnyomással levegőt fújunk a garatba, amely a meggyengült izomzatot, belülről megtámasztja, kipárnázza. Az eszközök a mai kor fejletségének megfelelő kis méretű, halk, computer vezérelt készülékek, amelyek a légzés analízise alapján a lehető legoptimálisabb, éppen elegendő túlnyomást biztosítják, elősegítve ezzel a terápia könnyű alkalmazását.   

 Szerző: dr. Terray-Horváth Attila
ÁEK, Alvásdiagnosztika és Terápiás Központ
Alváslaboratórium vezető
Forrás: www.alvascentrum.hu 2008. április 11
.

 

Magyar Alvástársaság

A Társaságot 1997-ben hozta létre 37 alapító tag Társaság a Magyar Alvásmedicináért néven. A Társaságot az illetékes bíróság 2001-ben vette nyilvántartásba. Ezév februárjában a Közgyűlés a Társaság nevének módosításáról döntött, az új név Magyar Alvástársaság lett.

A tagság főleg orvosokból, pszichológusokból,tudósokból áll. Jelenleg a Társaságnak 120 tagja van, melyből 114 orvos és 6 pszichológus.