Bezár

A www.alvascentrum.hu alvás témájú egészségügyi információs portál.Alvásvizsgálatok, alvásközpontok, alvást elősegítő termékek, terápiák.

Médiaajánlat Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát

Szerkesztők:
dr. Terray-Horváth Attila
Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát
Geiger Andrea
Ezt az email címet a spamrobotok ellen védjük, megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát
Amennyiben weblapunkkal kapcsolatos észrevételük van, kérjük írják meg nekünk.

Impresszum, médiaajánlat

Hírlevél

Fényplusz
> Régebbiek..


Obstruktív alvási apnoe szindróma (gyermekkorban) PDF Nyomtatás Email

 

Az obstruktív alvási apnoe-szindróma egy olyan, gyermekkorban is előforduló specifikusan alváshoz kötött betegség, amelynek lényege, hogy kizárólag alvás alatt, alvásóránként több mint 5 alkalommal légzéskimaradás lép fel, és ez mikroébredéseket eredményez.

 

Mikroébredések

Ezek az ébredések széttöredezik a fiziológiás alvás ritmusát, ami kihat az anyagcserére, valamint a szervezet átmeneti, súlyosabb esetben tartós oxigénhiányához vezet. Kifejlõdéséhez az alvás alatt kialakuló természetes változások mellett (csökkent izomtónus, a keringés és a légzés szabályozásának instabilitása) a betegségre hajlamosító alkati tényezõk (elhízásra való hajlam, arckoponya fejlõdési rendellenességei: nagyobb nyelv, alulfejlett állkapocs, garatelzáródást elõsegítõ anatómiai eltérések) együttállása szükséges. Megfelelõ kezelés hiányában a betegség egyre súlyosabb lesz, végül visszafordíthatatlan stádiumba kerülhet.

Tünetek

Tipikus éjszakai tünetekkel jár, amelyek közül a leggyakoribb és a leginkább szembetûnõ a rendszertelen, hangos, szaggatott légzéskimaradással járó horkolás. Gyakran elõfordul a nyugtalan alvás, a gyermek dobálja magát, furcsa testhelyzeteket vesz fel, súlyosabb esetben alvajárás, ágybavizelés is elõfordulhat. A nappali tünetek közül gyermekkorban ritkábban fordul elõ a fokozott napközbeni aluszékonyság, ezzel szemben elõfordulnak nem specifikus magatartászavarok, mint például a hiperaktivitás, vagy agresszió. Gyakori még a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenése, tanulási nehézségek, fáradékonyság, koncentrálóképesség csökkenése, elhúzódó ébredés. tompultság, esetleg reggeli fejfájás, szájszárazság, makacs felsõ légúti gyulladások kialakulása. Súlyos esetben, kezelés nélkül szív, érrendszeri, valamint tüdõbetegségek, esetenként légzési elégtelenség alakulhat ki.

 

Éjszakai tünetek

Nappali tünetek

Horkolás

Hiperktivitás, agresszió

Nyugtalan alvás

Fizikai, szellemi teljesítménycsökkenés

Furcsa testhelyzet alvás közben

Tanulási nehézségek

Alvajárás

Koncentrálóképesség csökkenése

Ágyba vizelés

Elhúzódó ébredés, tompultság, fejfájás
Makacs felsõ légúti gyulladások

 

Szív, és érrendszeri betegségek
Légzési elégtelenség

Okok

Okai A gyermekkorban kialakuló betegség leggyakoribb oka a megnagyobbodott orrés garatmandulák, amelyek alvás közben légzési akadályt képeznek. Az arckoponya fejlõdési rendellenességek gyakran fordulnak elõ a kiváltó okok között, valamint szintén gyermekkorra specifikus a nagy, laza gégefedõ, amely belégzéskor a hangrésre boltosulva elzárja a levegõ útját. Az orrlégzést nehezítõ tényezõk közé sorolható még az orrpolipozitás, ami gyermekkorban leggyakrabban mukoviscidózisban fordul elõ.A gyerekek szûrése, a kezelés. A gyerekek szûrése, kezelés Kórházunkban 1997 óta mûködik alvásdiagnosztikai labor, ahol szûrjük a hirtelen csecsemõhalál, valamint az obstruktív alvási apnoe miatt veszélyeztetett gyermekeket.A kivizsgálás során részletesen kikérdezzük a szülõket a gyermek éjszakai szokásairól, az esetleges magatartásbeli változásokról. Részletes laborvizsgálatot végzünk, majd egy éjszakai alvásvizsgálaton vesznek részt a gyermekek, ahol a gép folyamatosan regisztrálja a szívmûködést, a pulzust, az orron keresztül történõ levegõvételt, a horkolást, a mellkasi légzõmozgásokat, a vér oxigéntelítettségét. Ezeket az értékeket számítógéppel értékeljük. A betegség kezelése a kiváltó októl függ. A leggyakrabban végzett beavatkozás tehát az orrill. a garatmandulák mûtéti eltávolítása. A gégefedõ betegsége esetén annak mûtéti megkisebbítése szintén gyógyuláshoz vezet. Az orrpolipozitás esetében a polipok eltávolítása megszûnteti az orrlégzési akadályt, ami csökkenti a betegség súlyosságát, vagy gyógyuláshoz vezet. Az arckoponya fejlõdési rendellenességei az esetek nagy részében nem igényelnék beavatkozást, a gyermek növekedésével a probléma általában megszûnik, ha mégis olyan mértékû az elváltozás, ami súlyos alvási rendellenességet okoz, akkor szájsebészeti beavatkozások, végsõ esetben ideiglenes légcsõmetszés válhat szükségessé. A gyermekeket a kezelés után folyamatosan kontrolláljuk, fél év múlva kontroll alvásvizsgálatra hívjuk, és az eredménytõl függõen követjük õket tovább.Az obstruktív alvási apnoe gyermekkorban meglehetõsen gyakori kórkép. Fontos, hogy idõben felismerésre kerüljön, mivel így maradványtünetek nélkül gyógyítható. A szülõknek nagy szerepe van a betegség felismerésében, mivel a nappali tünetek nem specifikusak, a kórképet diagnosztizálni csak alvás alatt tudjuk. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a szülõk ismerjék ezt a betegséget, és gyanú esetén minél hamarabb forduljanak orvoshoz. Szerző: Dr. Benedek Pálma
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/2006. 09. 06/

 

Magyar Alvástársaság

A Társaságot 1997-ben hozta létre 37 alapító tag Társaság a Magyar Alvásmedicináért néven. A Társaságot az illetékes bíróság 2001-ben vette nyilvántartásba. Ezév februárjában a Közgyűlés a Társaság nevének módosításáról döntött, az új név Magyar Alvástársaság lett.

A tagság főleg orvosokból, pszichológusokból,tudósokból áll. Jelenleg a Társaságnak 120 tagja van, melyből 114 orvos és 6 pszichológus.